WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

WordPress,  PHP ve MySQL kullanılarak yazılmış GPL Lisanslı bir yayın sistemidir. B2/cafelog projesinin devamı kabul edilir. WordPress bir CMS (İçerik Yönetim Sistemi)’dir. Bu niteliği ile sadece blog sistemi olarak değil, her türlü içeriğin düzenlenip yayımlanabileceği bir platform olduğu anlamına gelmektedir. Google tarafından çok hızlı indexlenir ve sayfa açılış hızı oldukça iyidir. WordPress yeni bir yazılımdır, gelişimi 2001 yılına kadar uzanır. Kullanım, hız, geniş kullanıcı tecrübesi ve rahatlığına odaklanmış bir yayım yazılımı olup açık kaynak yazılımına katılan etken bir toplulukla geliştirilmektedir.

WordPress‘in ilk çıktığı zamanlardan bugüne kadar kullanımı sürekli artmış ve yaygın kullanım oranı arttıkça da wordpress daha da kullanışlı hale getirilmek için devamlı geliştirilmiş ve hala geliştirilmeye devam etmektedir.

İlk çıkışı bir blog alt yapsı olsa da günümüzde artık wordpress ile yalnız blog değil, haber, e-ticaret, sosyal medya, kurumsal siteleri ve hatta forum siteleri dahi kurulabilmektedir. Keza Türkiye’deki popüler ve milyonlarca ziyaretçisi olan bir oldukça site de wordpress alt yapısı kullanmaktadır. Buna Türkiye’nin en büyük haber sitelerinden biri de dahildir.

WordPress Ne İşe Yarar ?

WordPress güçlü bir kişisel yayım platformudur ve internette bir yayımcı olarak kullanıcının tecrübesini mümkün olmasıyla birlikte çekici hale getirmek için tasarlanmış özellikler ile gelmektedir. Özgürce dağıtımı meydana getirilen, standart, hızlı, hafifçe ve kişisel ayarlarıyla ve tamamen istenilen özelliklere nazaran değiştirilebilir çekirdeğiyle bir yayım platformu sunmaktadır. Bunun yanında her kullanıcı kendi ihtiyaçları ve kodlama bilgisi doğrultusunda temalar üretip kullanabilmektedir. Bu alanda WordPress, rakiplerine göre fazlaca başarılı ve zengindir.

WordPress’in en büyük özelliklerinden bir tanesi, çok iyi ve geniş kapsamlı dokümentasyona ve oldukca kalabalık ve kişilerin her türlü mesele ve sorularına yanıt bulabileceği forumlarının ve kaynakların bulunmasıdır. Bütün bunlara ek olarak, WordPress üzerine geliştirilen çok sayıda eklenti kullanılarak hiçbir yazılım bilgisine sahip olunmadan çok hızlı bir şekilde sadece blog değil, e-tecim yada toplumsal medya platformu haline getirilebileceğidir. Buddypress ve Woocommerce bu tür eklentilere örnek olarak verilebilir.

WordPress Temaları

WordPress temaları wordpress kullananların siteleri için kullanabilecekleri hazır tasarımları / giydirmelerdir. WordPress için sadece WordPress’in işlevsel sistemi değil, bununla beraber temalar da geliştirilmektedir. Dolayısı ile wordpress’in alt yapısında kullanıcıya sunulan binlerce ücretsiz wordpress teması bulunur. Tabii bu tema üretimi sadece wordpress’in geliştiricileri tarafından değil, bununla beraber dış kaynaklı olarak da yapılır ve bu üretimler de genellikle ücretli olarak kullanıcıya sunulur. Temalar, kullanıcıların bir WordPress web sitesinin görünümünü ve işlevselliğini değiştirmelerine izin verir ve sitenin içeriğini değiştirmeden yüklenebilir. Her WordPress web sitesinde en az bir temanın bulunması ve her temanın yapısal PHP, HTML ve stil Sayfaları (CSS) ile WordPress standartlarını kullanarak tasarlanması gerekir.

Temalar, direkt wordpress admin panelindeki WordPress “Görünüm” sekmesinden yükleme aracı kullanarak veya FTP ile yüklenebilir. Temalarda bulunan PHP, HTML ve CSS kodu, daha gelişmiş özellikler sağlamak için düzenlenebilir yada daha da ekleme yapılabilinir. WordPress temaları genel olarak iki kategoriye, ücretsiz temalar ve ücretli temalar olarak sınıflandırılır. Tüm ücretsiz temalar WordPress tema dizininde listelenir ve ücretli temalar ise biroldukça tema yazılımı icra eden firma ya da online pazar yerlerinden bireysel WordPress geliştiricilerinden satın alınabilir.

WordPress kullanıcıları, bunu meydana getirecek data ve beceriye sahip oldukları takdirde, kendi özel temalarını yaratabilir ve geliştirebilirler. WordPress kullanıcıları, yeterli tema geliştirme bilgisine haiz değillerse, ücretsiz ya da ücretli WordPress temaları indirebilir ve nerede ise asla bir kodlama bilgisine sahip olmadan kullanabilirler

WordPress Eklentileri

WordPress’in eklentileri kullananların bir wordpress sitesinin yada blogunun özelliklerini ve işlevselliğini genişletmelerini sağlar. WordPress 40.000’den fazla eklentiyi bünyesinde barındırır. Bunların her biri, kullanıcıların sitelerini kendi özel gereksinimlarına göre uyarlamasını sağlayan özel işlevler ve özellikler sunar. Kullanılabilir tüm eklentiler yükseltmelerle daima aynı değildir ve sonuç olarak muntazam çalışmayabilir yada hiç çalışmayabilir.

WordPress’in en malum özelliklerinden olan 5 dakikalık kurulumu, basitliği ve kullanım kolaylığı açısından çok ergonomik bir konumdadır. Yazılımı son olarak sürüme yükseltmek kolaydır ve kurulumdan daha kısa bir süre almaktadır.

One Response
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Makale İçeriği
Alperen Esmer
Alperen Esmer
Selamlar, ben Alperen Esmer. Yazılım ve dijital pazarlama alanlarında 9 yıldır kendimi geliştiriyorum. Burada, SEO’daki 6 yıllık deneyimimi ve Wordpress yoğunlukta olmak üzere yazılımdaki deneyimlerimi sizlere aktarmayı ve bilgi aldığım kaynakları sizlerle paylaşmayı hedefliyorum.
Hemen İletişime Geç

Dijital Pazarlama konularında uzman destek almak için hemen aşağıdaki formu doldurup benimle iletişime geçin!

En Yeni Makaleler
White Hat - Black Hat SEO
SEO
Alperen Esmer
Beyaz Şapka SEO (White Hat SEO) 2023 Rehber

Beyaz şapka SEO nedir? Beyaz şapka SEO, Google’ın yönergeleri dahilinde olan SEO stratejilerinin, tekniklerinin ve taktiklerinin kullanılması anlamına gelir ve odak noktası kullanıcıdır. Beyaz şapka

Daha Fazla »
Genel
Alperen Esmer
H1 Etiketleri Sıralama için Gerekli mi?

Arama pazarlamasının önceki günlerinde, SEO’lar çoğu kez aynı iki en iyi uygulamayı beynimize implante edilen birçok kez tekrarladılar: Sayfanızın başlığını H1 etiketlerine sarın Sayfa başına

Daha Fazla »